88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се очаква да

...
 88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се очаква да
Коментари Харесай

Новите ТЕЛК-ове: Комисия трябва да има във всяка болница, но има ли лекари?

 

88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се чака да проработят след средата на юни. Това става факт след измененията, с които общинските и държавните лечебни заведения бяха задължени да разкрият най-малко по една комисия.

Така при в този момент настоящи 80, те ще станат двойно повече.

В тези комисии би трябвало да влязат началниците на клиниките и отделенията или посочени от тях лекари, само че във всеки ТЕЛК би трябвало да има най-малко трима медици, както и аварийни членове.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

Някои лечебни заведения отхвърлят да разкрият комисии главно поради липса на лекари за тях.

Очакванията са, че с новите комисии проблемите ще намалеят.

„ В период до края на м. май следва (експертна комисия към Министерството на здравеопазването да направи) оценка на новоразкритите ТЕЛК и до какъв брой избраните сформира на комисиите дават отговор на нормативните условия “, прецизираха от Министерството на здравеопазването.

За 2023 година постигнатият обсег е едвам 1,5%

Оттам настояват, че дребна част от лечебните заведения са отказали да образуват комисии поради дефицит на лекари.

Проблемът е главно в общинските, споделя шефът на чирпанската болница.

„ Ние се задъхваме за фрагменти. Първото, с което и те въстанаха – „ Ако и туй ни накараш да вършим, смятай, че сме си тръгнали “. Голяма част са пенсионери от тия лекари. Другото – „ Ти вманиачен ли си, ние не сме способени “. Казах им че ще има образование. Обучението щеше да е онлайн, а в този момент - присъствено. Което значи, че аз би трябвало да ги откъсна, за сметка на лечебното заведение “, изясни доктор Неделчо Тотев, шеф на МБАЛ-Чирпан.

Тази процедура обаче изостава у нас, предизвестяват лекари

Заради боязън да не бъдат осъдени, от Сдружението на общинските лечебни заведения ще нападат в съда измененията. От Министерството занапред ще мислят по какъв начин да действат с нарушителите без комисии. Санкции не са планувани.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР